Over de negatieve kantjes van bloggen

Posted on maart 29, 2007

4


Sommige mensen maken naam en faam in de blogosfeer, worden opgepikt in de Kathy Sierramainstream media, en worden gevraagd voor seminaries. Allemaal omdat ze via hun blog conversaties aangaan met gelijkgestemden.

Wat nu als er plots iemand doodsbedreigingen begint te posten tussen je comments…. En dat die iemand daar nogal ver in gaat…  Als je je uiteindelijk zo geviseerd voelt, dat je bij de politie gaat aankloppen… Dat de politie je blijkbaar niet kan helpen… Wat doe je dan?

Zet je schrap, en lees hier het verhaal van Kathy Sierra, die het  allemaal aan den lijve ondervond, en besloot haar miserie op haar blog te gooien…

Terwijl Kathy thuis blijft en overweegt haar blog te sluiten, probeert de blogosfeer haar te steunen (zie maar in de comments) en systemen uit te denken om dit soort problemen te voorkomen… Er zijn ondertussen al meer dan 1700 bloglinks naar het verhaal, de BBC heeft het overgenomen, Robert Scoble blogt een hele week niet uit protest, …

Verbazingwekkend trouwens dat in deze tijden van controle nog niemand weet wie die comments gegeven heeft, zelfs al maakte Kahty IP nummers bekend van de comments.

Persoonlijk vind ik het not-done om iemand te bedreigen, anoniem op een blog of in’t echt !  Door de bedreigingen op deze manier te uiten, wordt het hele idee van ‘social media’ onderuit gehaald. We gaan dan eerder naar ‘ascoial media’, wat niet mag getolereerd worden ! Nu niet, vroeger niet, nooit niet !

Voor alle duidelijkheid : ik breek graag een lans voor vrijheid van meningsuiting, dat is één van de hoogste rechten van de mens. Maar dit soort ‘comments’ is helemaal buiten categorie en mag gerust hard aangepakt worden.

Laat de IT-nerds dus maar los op die IP nummers ! Go get them, boys !

Kathy, if you’re reading your trackbacks, I hope you can soon look past this and move on with your life, and I wish you all the best.

Advertenties