Komkommertijd

Posted on augustus 16, 2007

2


Wie deze dagen het nieuws volgt in krant of op de tv, weet dat er deze dagen enorm veel aandacht wordt besteed aan non-nieuws. Dikwijls wordt naar deze tijd van nieuws-luwte verwezen met het woord ‘komkommertijd’.

Ik vroeg me zo al een tijdje af waar dit woord nu eigenlijk vandaan komt. Via de Taalpost van deze week ben ik daar alvast achter: “Het woord ‘komkommertijd’ dankt zijn betekenis niet aan het feit dat er in de kranten nu wordt bericht over grote komkommers, maar omdat het de tijd is waarin de zaken voor bijvoorbeeld kleermakers zo slecht gaan dat ze alleen komkommers kunnen eten.

Taalpost nam dit nieuwtje op omdat Ewoud Sanders, de taaljournalist van NRC Handelsblad, er zich in zijn rubriek Woordhoek over beklaagd had dat hij de juiste betekenis wist van het woord en dat hij dit had gecorrigeerd op Wikipedia, waarna zijn aanvulling op de betekenis onmiddellijk werd tenietgedaan.

De discussie die daarop volgde, spitste zich vooral toe op Wikipedia en de betrouwbaarheid van de weergegeven informatie. De pagina op Wikipedia is nu aangepast met Sanders’ info.

Daarenboven weten er weer een heleboel mensen enerzijds dat ze Wikipedia niet zomaar mogen vertrouwen, maar anderzijds weten ze nu ook beter hoe de foutieve info aan te passen. Zo krijgen we misschien ooit nog wel eens een foutloze encyclopedie.

Advertenties
Posted in: Social media