Zelfstandige bloggers ?

Posted on december 15, 2007

1


Opgepast met inkomsten uit online reclame (Google Adsense, Adhese, …) ! Vadertje Staat beschouwt dit als extra inkomsten waarop belastingen moet worden betaald. Bovendien word je ook nog eens beschouwd als zelfstandige, waardoor je ook nog een heleboel extra administratieve rompslomp te verwerken krijgt.

 Heel wat bloggers maken van Adsense en Adhese gebruik om hun licenties, webhosting, … te betalen. Bruno Lowagie is een van de eerste die de RSVZ achter zich aan kreeg.

“Meneer Lowagie is een soort tussenpersoon tussen de bezoekers van de site die op de reclame klikken en Google zelf’, reageert de RSVZ. ‘Of zijn blog nu gaat over een gratis programma of niet, speelt helemaal geen rol. Wel dat er winstgevende verwijzingen op staan. Ook een huisvrouw die recepten op het internet zet en daar Google-reclame bij plaatst om inkomen te genereren, beschouwen we als zelfstandige. In de VS en Frankrijk zijn er al veel beroepsbloggers, wij moeten daar ook alert voor zijn. En dat zal in de toekomst steeds meer gebeuren,” zo staat vandaag op De Standaard Online.

Op zich heeft het nog lang geduurd eer de staat erachter kwam dat op dit gebied geld te rapen viel. Ik twijfel evenwel aan de rentabiliteit van het jagen op bloggers. Het sop zal dikwijls de kool niet waard zijn. Daar komt nog eens bij dat het niet bij elke blog duidelijk is wie er achter de schermen zit. En wat met reclame op groepsblogs?

Dit hele verhaal is jammer voor Google en Adhese trouwens, want ik vrees dat er maar weinig bloggers de stap naar zelfstandige zullen willen zetten.

Posted in: Blogging, Reclame