Nuttige tips voor live blogging

Posted on september 22, 2008

0


Vorige week was een helse week. Volledig vol gepland van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, waarvan enkele halve dagen in Brussel. Samen met Blackline-collega Philippe heb ik immers het live verslag van het European Transport Forum gebracht – je leest alles online over dag 1dag 2dag 3.

Tijdens de voorbereidingen zag ik een reeks nuttige tips voor live blogging in een post van Aliza Sherman, waarvan ik in het kort de meest relevante overneem:

  • – het verslag is beïnvloed door het standpunt van de blogger
  • – live blogging moet ‘social’ zijn
  • – zorg voor video, links, …
  • – ga dieper in op sommige thema’s
  • – wees flexibel
  • – bereid je 100% voor
  • – zorg voor een optimale alertheid
  • – zorg dat je weet waat de dichtstbijzijnde wc is 🙂

Ik vul dat overzicht graag aan met eigen tips. Zo hadden wij elke ochtend een briefing met de organisator. Zo kon die aangeven welke sprekers hij belangrijk vond, en welke minder belangrijk waren. Ook was hij de persoon die aangaf welke live comments relevant waren om te publiceren, en welke niet.

European Transport Forum

Foto : European Transport Forum

Philippe en ik hadden het live bloggen goed voorbereid, maar zijn soms tegen technologische grenzen gelopen. Zo merkten we dat de frequentie van sommige draadloze microfoons interfereert met het signaal van een wifi. Wanneer je dan toch een kabel insteekt, moet je zorgen dat die niet in een wifi-ontvangststation gaat, maar wel in het basisstation.

Soms waren er ook mechanische problemen: op dag 1 hadden we geen tafel voorhanden. Flexibel als we zijn hebben we dan beiden een flight case gekregen van de mensen van het geluid. Over die flight case nog een zwart laken, en het was tiptop : de deelnemers hebben er niets van gemerkt.

Het is verder ook goed om met z’n tweeën te zijn. Zo kan de ene verslag nemen, en de andere foto’s/video’s/links zoeken. In dat kader is een chat-systeem met je partner enorm nuttig!

European Transport Forum

Foto : European Transport Forum

Nog een tip is een effectieve monitoring tool opzetten op basis van RSS-feeds. Dit is zeker relevant voor meerdaagse conferenties.

Achteraf beschouwd is alles goed verlopen. De organisatie is tevreden en wij hebben nog wat extra mogelijkheden ontdekt om het concept van live blogging voor onze toekomstige klanten te verbeteren.

Hebben jullie nog tips of vragen? Laat maar weten in de comments.

Advertenties