Lijst met betrouwbare blogs

Posted on mei 5, 2009

0


Netties kaartte enige weken geleden een probleem aan waar veel communicatieverantwoordelijken mee worstelen: is een bepaalde blog betrouwbaar of niet? Bedrijven willen immers weten of ze met een betrouwbare partner (lees blogger) in zee gaan.

Soms is het niet gemakkelijk om te weten of het blog dat je aan het lezen bent betrouwbaar is of vol met bullshit staat. Wetenschappers buigen zich daarom het hoofd op manier waarop de bezoeker automatisch te weten komt of een site betrouwbaar is of niet. Maar niet alle bloggers zijn gelukkig met dit voornemen…

De onderzoekers zijn met name bezig aan een programma dat de taal analyseert die op blogs gehanteerd wordt, en op basis daarvan een blog beoordeelt als betrouwbaar of weinig betrouwbaar. De code bekijkt de distributie van worden door de tijd heen, en vergelijkt de onderwerpen van blogs met artikels in de mainstream media, die dan betrouwbaar heten te zijn.

Ik sluit me echter graag aan bij de eindconclusie van Netties:

Nu is, in onze ogen, feiten en opinies die in blogs gepost worden vergelijken met de mainstream media niet echt de beste manier om betrouwbaarheid te beoordelen. Want de meeste blogs worden juist geschreven om een alternatieve stem te bieden tegenover de klassieke media, en dan is het ook een foute uitgangspositie om te stellen dat een blog minder betrouwbaar zou zijn omdat de opinie verschilt dan die van de klassieke media…  Meer info op Ars Technica.

Ik ben dan ook benieuwd naar de uiteindelijke lijst. Als die in het Nederlands komt, zal ik alvast de top 100 van MetaTale er eens naast leggen.

Advertenties